Vse kar morate vedeti o luskavici

Luskavica je bolezen, ki je, če je že v nekoga, ki kažejo, da lahko res nadaljevati samo na ta način, da so simptomi ublažili, zmanjšati – v mnogih primerih pa povsem neviden. V družbi, na žalost, obstaja napačno prepričanje, da je nalezljiva bolezen. Vendar je treba to zavrniti, saj je bolezen, ki je ni mogoče okužiti. Glede razlogov za nastanek te bolezni doslej še niso bili jasno opredeljeni in potrjeni.

Od kod prihaja luskavica? Kateri so njegovi vzroki?

Trenutno obstaja veliko teorij, ki razglašajo, kaj je vzrok za to bolezen, vendar doslej nobena od njih še ni bila znanstveno potrjena in v kliničnih preskušanjih ni našla potrditve. Ena od teorij je, da je avtoimunska bolezen – bolezen, v kateri telo začenja napadati lastna tkiva telesa iz neznanih in nejasnih razlogov. Enako priljubljena teorija je, da je luskavica družinska motnja, ki se prenaša od staršev do njihovih potomcev.

Kakšni so simptomi luskavice?

Ta bolezen se ponavadi kaže med desetim in štiridesetim letom starosti. Vendar to ne pomeni, da ga ni mogoče diagnosticirati pri starejših ali mlajših. Prvi simptomi te bolezni je rdeče-rjave barve kock različnih oblik, ki izstopajo v ozadju veliko zdrave kože, ki se nahajajo predvsem na kolena, komolce, ali v sakralni regiji, zadnjico, roke ali noge. Taka površina, na kateri so spremembe, je pokrita s srebrno lestvico, ki se gradi. To je posledica dejstva, da so izbruhi bolezni pohotni. Te spremembe, na žalost, sčasoma naraščajo. Še več, luskavica se kaže tudi na nohtih – na njih se pojavijo majhne, ​​težko opazne luknje v plošči. Nokte, na katere vpliva ta pogoj, so krhke, rumene in stratificirane.

Kaj je zdravljenje psoriaze?

V tem primeru se uporablja predvsem zunanja obdelava, uporaba peroralnih zdravil pa velja le, če uporaba prve ne prinaša želenih rezultatov. Na začetku zdravljenja mora farmakološko – z drogami znebiti tehtnice za uporabo formulacij keratolitična z salicilne kisline v sestavku. Za čiščenje kože pred nanosom mazila kot dithranol in derivatov vitamina D so tudi primeri, pri katerih je potreba po uporabi imunosupresivna zdravila, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema. Zelo pogosto kot oblika terapije ali fototerapijo se uporabljajo, tako da je izpostavljenost kože – biti učinkovite potrebo približno dvajset zdravljenja, ki potekajo s frekvenco 2-3 krat na teden.

Ta bolezen, ki sicer ni nalezljiva dejansko lahko pojavi pri vseh in pri katerikoli starosti, če pa opazite prve simptome naj bi jih ignorirati, ker hitro odkrivanje bolezni in izvajajo ustrezno zdravljenje naredi simptomi so lahko praktično neopazna.