Pravila zdravega hujšanja

Mnogi ljudje, še posebej, ko pride poletje, vzamejo hujšanje. Izkazalo pa se je, da to ni tako preprosto, spektakularni učinki pa se končajo po omejevalni prehrani, največ do vrnitve v prejšnjo težo, če ne, da bi ga povečali. Torej, katere so najpogostejše napake pri izgubi teže? Kaj storiti, da bi se izognili učinku yo-yo.

Najpogostejše napake pri hujšanju – kaj ne bi smeli storiti?

Morate začeti z dejstvom, da je prehrana preprosto način prehranjevanja in je nepravilno povezana s postopkom hujšanja. Seveda lahko racionalna prehrana privede do zmanjšanja telesne teže, če ste predhodno prehrambeno napako. Ob izgubi teže se nekatere sestavine iz prehrane pogosto izločajo. Medtem je potrebno telesu zagotoviti tako beljakovine, maščobe kot ogljikove hidrate. Seveda ne morete pozabiti na vitamine, makro in mikroelemente. Seveda morate popolnoma izničiti škodljive snovi ali vsaj zmanjšati porabo. Poleg popolne odstranitve beljakovin, maščob ali ogljikovih hidratov je najpogostejša napaka pri dobavi telesnih teles premalo kilokalorij. Rezultat tega je znatno sproščanje metabolizma in shranjevanja maščob. Tudi če prvotno izgubite težo tako, da izgubite vodo in mišično maso iz telesa, na neki točki postane težo, ker se telo brani pred lakoto. Počasnejši metabolizem, kljub omejeni omejevalni hujši prehrani, se nekako spomni na telo, ki podobno prebavi kljub povečani količini kalorij. To vodi k učinku yo-yo. Druga napaka je zloraba vnosa vlaknin v prehrano, pa tudi drugih snovi, ki naj bi stimulirale črevesno peristaltiko. To vodi do popolne disregulacije metabolizma, kroničnega zaprtja in diareje ter izgube vode iz telesa in pomanjkanja vitaminov, zlasti vitaminov A in B12, ki se v tem primeru izloča v blato.

Zdrava izguba teže – uporabite dietetske storitve ali upoštevajte osnovna pravila

Povpraševanje po kilokalorijah se izračuna na podlagi BMI in življenjskega sloga z uporabo primernega pretvorbenega faktorja. Upošteva se tudi starost. Dietetik tudi preverja sestavo telesa, to je količino vode, mišične mase in maščobe v telesu pri določanju prehrane. Na tej podlagi, pa tudi osnovnih rezultatov raziskav, na primer glede alergije na hrano, je mogoče določiti, katera prehrana je primerna za določeno osebo. Če imate alergijo na hrano ali katero koli kronično bolezen, je obisk dietitarka, če se želite znebiti prekomerne teže, celo potreben. Vendar lahko zdravi ljudje poskusijo samostojno prehrano, ki sledi osnovnim pravilom. Najpomembnejša od njih je pogostejša, vendar manj. Pogosto nam je všeč biti poln, kar omejuje število obrokov. To je preprost način za shranjevanje maščobe in presežne vode zaradi slabih prehranjevalnih navad. Najbolje je jesti 5-krat na dan. Zelenjavo in sadje je treba jedo z vsakim obrokom, 5-krat na dan. Ne bi smeli uživati ​​več kot ene mesnine dnevno. Mešajte brez maščobe ali kuhajte paro čim pogosteje. Vsak obrok mora zagotoviti del beljakovin, zapletenih ogljikovih hidratov in dvakrat na dan dodati obroki rastlinskih maščob, po možnosti za solate. Kot vsi vemo, je treba jesti čim manj preprostih sladkorjev, ki so odgovorni za nenadne napade lakote, ker najprej povzročijo izlitje insulina v kri, ki ji sledi hitri upad in nenaden občutek lakote. Dobro je vključiti ribe v prehrano, ki so bogat vir omega-3, kot so losos, skuša ali tuna. Vendar pa je treba popolnoma izključiti maščobna živila, ki vsebujejo trans maščobe, ki so preprosta pot do ateroskleroze. Osnova je jedo zajtrk, ker se zjutraj metabolizem prebudi in ne prepozna in ne ponoči. Seveda bi morali piti veliko vode, ki odstranjuje toksine iz telesa – približno 1,5-2 litrov, poleti še več. Prav tako morate spati, ker moteno hormonsko gospodarstvo vodi tudi do motenj metabolizma in telesne mase. To so osnovna pravila, ki jih morate poznati.

Prižgane kalorije ali zmanjšanje telesne teže

Obstaja nekaj načinov za hitrejše gorenje. Vendar ne smete pretiravati. Pijte 1 skodelico brez sladkorja na dan. Lahko pomaga jogurt, ki vsebuje žive bakterije in ima pozitiven učinek na črevesno peristaltiko, ter sadje in zelenjava sta vir prehranskih vlaknin, ki pa ne sme porabiti več, kot je priporočeno, torej ne več kot 30 g. Znesek komponente v posameznih izdelkov najdete v kaloričnih mizah, kot tudi na nalepkah. Lahko se tudi posvetujete z dieto. Prižgek kalorij seveda podpira telesno aktivnost. To je vredno porabiti vsaj 40 minut na dan. Tam mora biti intenzivna vadba, morda marszobieg ali nordijsko hojo, in celo navaden sprehod. Vendar, če želite shujšati precej racionalna prehrana mora obrniti aerobno vadbo. Dobri primeri so kolesarjenje in plavanje.

Zdrava in racionalna prehrana je ključna za vitek. Zato je vredno upoštevati zgornja pravila.