Bolečine v sklepih – najpogostejši vzroki

Nepravilna drža, Nevesta in dolgo bivanje v enem položaju, predvsem sedenje, vodi do bolečin v hrbtenici in nastanek vnetja. Če artritis medvretenčna lahko dosežemo zelo neprijetno bolezen v obliki močnega, kującego bolečino, ki izžareva po ledvenih-sakralno, zadnjico, kolk, stegno zadnji del noge do noge. Bolečina paralizira mišice in otežuje ali onemogoča hod. To je kratka značilnost išias.

Išias – akutna hrbtenica

Poškodba Išijskega živca je posledica prekinitve diska ali povečanega fizičnega napora. Ljudje, ki še nikoli niso vadili in kar naenkrat se začnejo intenzivne maratonov obsoditi ne le za artritis kolena, temveč tudi medvretenčne. Vse aktivnosti se morajo izvajati z glavo in v zmernih količinah, kot je nenadna in zelo težka obremenitev hrbtenice vpliva na izbuljene kroge in nastanek vnetja.

Kako se braniti proti išiasu?

Da ne bi prišlo do akutnega artritisa spodnje hrbtenice, se je treba izogniti nenadnim gibom, nasilnemu stoji in nenaravnim spremembam položaja. Ne preobremenjujte s prevelikimi vrečami ali nahrbtniki. Če delate v sedečem položaju, morate tedaj narediti nekaj kratkih odmorov in celo izvajati raztezne vaje. Spastičnost je tudi breme hrbtenice, ki povzroča degenerativne spremembe v sklepih. Zato moramo paziti, da ne dodate ekstra balast z njim, in v primeru dieto ne velja krute vaje in postopno in najbolje pod vodstvom strokovnega povečanja bremena. Poleg tega bi morali dobro jesti in telo opremiti z vsemi potrebnimi hranili, vitamini ter makro in mikroelementi. Kakovost spanja je prav tako zelo pomembna. Že dolgo je znano, da je spanje na premajhni žimnico nezdrava za hrbtenico. Potrebno mu je zagotoviti najsvetejšo držo med spanjem, z drugimi besedami spati najbolje na ravnem in na hrbtu. Seveda je znano, da se položaj telesa med spanjem večkrat spreminja, zato je pomembno izbrati pravo žimnico.

Če bi trpeli zaradi degenerativnih bolečin, bi se morali odreči telesni aktivnosti?

Ne glede na starost, po zdravljenju vnetja, je treba opraviti normalno aktivnost. Šport je vreden športa. Dobra izbira za krepitev sklepov starejših ljudi je nordijska hoja. Naravno izgubo kolagena se lahko kompenzira samo s telesno aktivnostjo in ustrezno uravnoteženo prehrano. Prav tako je vredno voziti kolo in plavanje, saj ima dober učinek na mišice in sklepe. Seveda, če niste prej bili fizično aktivni, ne smete začeti s kolesarjenjem ali plavalnimi maratoni. Pred nobeno fizično aktivnostjo, da ne smemo pozabiti na toplo-up, saj nas lahko zaščiti pred nadaljnjimi težav z mišicah in sklepih, ki zakwasami in vnetja.